Waar een schrijfcursus bij Markant je kan brengen…….

September 2006, Markant Apeldoorn: ik meld mij aan voor een cursus Autobiografisch Schrijven.
Mei 2017, Openbare Bibliotheek Vaassen: ik presenteer mijn eerste eigen boek.
Twee gebeurtenissen die alles met elkaar te maken hebben.

Gedurende de periode 2006-2017 volgde ik menig schrijfcursus onder de bezielende leiding van docente Ingrid Blijenberg. Een ‘juf’ die binnen haar groepen altijd de juiste sfeer weet te creëren, waardoor soms heel persoonlijke verhalen worden gedeeld.  De gevarieerde huiswerkopdrachten boorden creativiteit aan, gaven structuur, en fungeerden als stok achter de deur zonder dat het als een keurslijf voelde.

Ik maakte kennis met ‘woordspinnen’ en ondervond dat het vaak het beste is om maar gewoon te beginnen met schrijven; ordenen kan later wel. Ik leerde over spanningsopbouw en niet te veel weggeven maar ook niet te veel uitleggen. Het werd me duidelijk dat schrijven vooral heel veel schrappen is, ondervond aan den lijve de pijn van ‘kill your darlings’, maar ook dat een tekst door de beperking veelal sterker wordt. Na het voorlezen in de groep gaven en ontvingen we feedback. Zo werden we op altijd respectvolle wijze gecorrigeerd en gestimuleerd.

Door de contacten binnen verschillende schrijfgroepen kwamen er ook andere ‘opdrachten’ op mijn pad, zoals bijvoorbeeld het theaterproject ‘Sprengendorp’. Ik leerde interviewen en van de ongeordende vertelde verhalen een mooi leesbaar geheel te maken en ik leverde bijdrages aan verhalenbundels over uiteenlopende onderwerpen en personen.

Totdat ik in het voorjaar van 2014 in mijn kast ‘Mijn levensloop’ opnieuw ontdekte. Het verhaal van mijn ome Dirk, door hemzelf met de hand geschreven toen hij 77 jaar oud was. Een levensgeschiedenis, zo boeiend en bijzonder als ik het zelf niet had kunnen bedenken en ik wist: nu durf ik het aan om een boek te schrijven en een betere hoofdpersoon dan mijn ome Dirk kan ik me niet wensen.

Ik sprak met familieleden en andere betrokkenen en deed uitgebreid onderzoek naar de omstandigheden waarin en de achtergronden waartegen Dirks leven zich had afsgespeeld. Naar aanleiding daarvan heb ik zijn zelfgeschreven verhaal naar eigen inzicht en inlevingsvermogen aangevuld en ingekleurd en het tot een boek gemaakt dat leest als een roman.

Hieronder vind je in het kort het verhaal:

‘Het is zomer 1943 als de negentienjarige Dirk Witteveen uit Emst wordt opgeroepen voor de Arbeitseinsatz. Hij wordt te werk gesteld op een tuinderij in een stadje net achter Berlijn. Het is het begin van een tijd vol verwarrende gevoelens van haat en liefde en angst voor de dood. Bij thuiskomst vindt Dirk, zoals zoveel teruggekeerde dwangarbeiders, geen gehoor voor zijn verhaal. 

Turbulente jaren volgen, jaren waarin zijn leven zich tussen uitersten beweegt. Zie hoe hij vanuit het sobere boerenleven in zijn geboortedorp terechtkomt in de vrolijke pracht en praal van paleis Soestdijk. Leef mee met zijn talloze verliefdheden en banen. Proef het verdriet na de ramp in het verdronken Zeeuwse land en voel de beklemming van zijn verblijf in een katholiek krankzinnigengesticht. Ervaar de glorie en het geweld in het Ajax-stadion en het harde leven op de Amsterdamse Wallen.

Reis ten slotte met Dirk mee naar de communistische DDR. Voel niet alleen de spanning tussen Oost en West, maar ook de worsteling van Dirk om vrede te vinden met het verleden.

‘Mijn oorlog’ is het aangrijpende verhaal over een verloren jeugd, een onrustig bestaan en een intens verlangen naar een liefdevolle oude dag.   

Meer informatie
Wil je meer weten over hoe dit boek tot stand is gekomen, kijk dan op mijn  Facebook Schrijverspagina Rita Steenwoerd-Vos, waar ik vanaf afgelopen januari mijn volgers wekelijks op de hoogte heb gehouden van de ontwikkelingen m.b.t. de geboorte van mijn eerste boek. Op Flashback Friday vertelde ik over gebeurtenissen in de aanloop naar het schrijven en over onderwerpen die in het boek aan de orde komen.

‘Mijn Oorlog’ ligt inmiddels in de boekhandel (in Apeldoorn te koop bij Nawijn & Polak) en is op internet te bestellen via www.boekenbestellen.nl.

Waar een schrijfcursus bij Markant je kan brengen……

Rita Steenwoerd