Susan Nieboer

Biografie

Ik ben Susan Nieboer, opgeleid aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming en de Accademia delle Belle Arte in Rome. Naast het kunstenaarschap ben ik gaan lesgeven. Het lesgeven is een steeds grotere rol gaan spelen en doe ik met veel plezier omdat ik daar energie van krijg. Hoe lossen kinderen de problemen op die ze tegenkomen bij het maken van een werk met verf, krijt of houtskool, met welke oplossingen komen zij na een beetje hulp? Mijn rol is om te inspireren maar zelf word ik ook geïnspireerd.

De bekende thema’s in de beeldende kunst als landschap, portret en model en stilleven verwerk ik in mijn lessen op verschillende manieren: door deze te verpakken in opdrachten die bij de belevingswereld van de kinderen aansluiten, door met elkaar naar het werk van kunstenaars te kijken: Hoe doen zij het en wat zegt dat jou? En door middel van verschillende technieken: collage, tekst en beeld, digitale ondersteuning, druktechnieken.

Ik zie mezelf als een coachende docent en vind het belangrijk dat kinderen in een goede sfeer kunnen werken: plezier hebben in wat je doet en met elkaar.

Naast het lesgeven ben ik regelmatig verbonden aan sociaal artistieke projecten. Als uitvoerder of als begeleider. Verbinden en ontmoeten en een uitdagend concept bedenken dat mensen prikkelt, zijn onderdelen die me in deze projecten enorm motiveren.
Tentoonstellingen en projecten(een greep):

  • Kijk daar gaat het brein, kunstwerk als onderdeel van een sociaal artistiek project met Korsakov cliënten van de Markenhof
  • Zuidhaan, kunstwerk voor Zuiderpoort i.s.m. Stephan Peters, Mieke Gresnigt en Carlos Mastenbroek
  • Code Groen, landschappelijk kunstwerk in Ugchelen, onderdeel Triënnale Apeldoorn
  • Tentoonstelling Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst in het Paleis op de Dam als genomineerde

 

“Wat heb je daar gemaakt?”

“Een draaivogel.”

“En wat is dat?”

“Een discostoplicht!”

“Oh ja, nu zie ik het ook!”