André Jansen

Biografie

Op 5 jarige leeftijd kreeg ik al de kriebels en moest ik een instrument leren spelen: de accordeon. Mijn oom gaf me les, maar wat serieuzer werd het toen ik een paar jaar later eerst op algemene muzikale vorming en nog weer later met klarinetspelen begon, zoals zoveel blazers, in de plaatselijke harmonie.

Ik heb zes jaar les gehad van Hans Mossel, de klarinettist van Het Gelders Orkest, en ben daarna klassiek klarinet gaan studeren aan het Arnhems conservatorium. Een paar jaar later ben ik saxofoon gaan studeren en heb ook daar mijn bevoegdheid voor gehaald.

Al op de Apeldoornse Muziekschool ben ik een tijd geleden aangesteld als klarinet en saxofoondocent en vanaf de tijd dat we Markant zijn geworden, regel ik ook de contacten en de examens van de harmonie en fanfareverenigingen als HaFa-coördinator. Daarnaast organiseer ik de Markant muziekexamens en heb daar de theorieboeken voor geschreven.

Het is fantastisch om zowel kinderen als volwassenen te motiveren om het soms moeizame pad naar het bespelen van een muziekinstrument te blijven volhouden. Het einddoel mag dan voor de meesten het belangrijkst zijn, als je geen plezier beleeft aan het proces er naar toe, dan is de lol er snel van af. Maar als het dan wel lukt is het een geweldige verrijking; er is zoveel plezier te halen uit het spelen van een instrument en vooral het samenspelen met anderen, op welk niveau dan ook. Daarnaast is het geweldig om met muziek bezig te zijn en dat in brede zin. Er zijn zoveel raakvlakken met allerlei kunstvormen zoals schilderen, theater, architectuur, alles haakt een beetje in elkaar.

Buiten Markant om ben ik werkzaam bij Het Cultuurplein in Epe/Heerde, het vroegere Mamuze.

Naast mijn educatieve werkzaamheden ben ik actief als freelance musicus in zowel het klassieke, als ook het pop- en jazz repertoire. Op klarinet, saxofoons en toetsen, arrangeer en componeer ik voor zowel orkesten als voor kleinere bezettingen en geef ik workshops en houd ik me bezig met het vervaardigen van opnames.