Animatiefestival 2015

Het is weer zover, er kan gestemd worden op de filmpjes die zijn gemaakt tijdens de voorrondes van het Kleigaaf Animatiefestival!

animatiefestival_beeld

Van de website van de Stentor: 
Twintig schoolklassen doen dit jaar mee aan het Kleigaaf Filmfestival, waarbij groepen 5 en 6 van basisscholen een eigen animatiefilm maken.

Stop-motion
Voor de vierde keer wordt het festival gehouden, op initiatief van Markant. De twintig basisscholen hebben onder leiding van een docent van Markant een filmpje gemaakt met kleipoppetjes. Stop-motion heet de techniek. Voor elke scène bouwt de schoolklas een nieuwe situatie met kleipoppetjes. Van de scène wordt een foto gemaakt. Als de foto’s achter elkaar geplakt zijn ontstaat er een film.

‘Raar, maar waar!’
Het thema is dit jaar ‘Raar, maar waar!’ , hetzelfde motto als de Kinderboekenweek. Job Kaihatu van Markant: „Met het maken van een animatiefilm door een klas leren de kinderen samen te werken aan het concept van de film, en als groepje samen te werken. Daarbij leren ze gezamenlijk overleggen, en te werken naar een eindresultaat. Ook leren de kinderen dat als zij hun krachten als klas bundelen het eindresultaat groter zal zijn dan de afzonderlijke delen op zich.”

Finale
De kinderen maken eerst een script en gaan daarna met de poppetjes aan de slag om een film in elkaar te zetten.Alle films zijn inmiddels klaar en ingeleverd bij Markant. De filmpjes duren ongeveer een minuut tot anderhalve minuut. Het publiek bepaalt welke film het leukst is en door mag naar de finaleronde. In totaal gaan zes klassen naar de finale.

Vakjury & publieksjury 
Ook een vakjury bekijkt de films. Deze vakjury kiest drie beste films, het publiek kiest drie andere films, die naar de finale gaan. De finale wordt gehouden op 25 november in JT Bioscopen. De zes winnende klassen maken een nieuwe animatiefilm met kleipoppetjes, die tijdens de finaledag wordt getoond in de bioscoop. Die is feestelijk aangekleed, de rode loper ligt uit voor de filmmakers, die onthaald worden als op een Oscargala.
Een jury bepaalt welke film de beste is. De winnende film krijgt een Oscar, die in dit geval een Markantor heet. Het is een beeldje dat de school mee mag nemen. En natuurlijk wordt er veel gesnoept en limonade gedronken op de finaledag.

Stem nu!
Bekijk de filmpjes en stem op jouw favoriet! Stemmen kan tot zondag 1 november.

1. De Bongerd, groep 5/6

2. De Diamant, groep 5/6

3. De KWS, groep 6a

4. De KWS, groep 6b

5. De Parken, groep 5a

6. De Parken, groep 5b

7. De Prinses Juliana school, groep 5/6

8. De Schakel Muntersdonk, groep 5

9. De Schakel Muntersdonk, groep 6

10. De Schakel Rederijkershoeve, groep 5/6

11. De Schakel Rederijkershoeve, groep 6

12. De Sterrenschool, groep 5/6

13. De Terebint, groep 6

14. De Touwladder, groep 6

15. De Vliegenier, groep 5/6

16. De Vorm, groep 6/7

17. De Zonnehoek, groep N

18. Het Kompas, groep 6a

19. Het Kroonpad

20.’t Schrijvertje, groep 5