Museum – Lezing   ‘Rodin – Genius at Work’ 

Datum : 13 december 2016

Tijd: 19.30 – 21.30 uur

Plaats: Markant Huis voor Schoone Kunsten, Nieuwstraat 379,  Apeldoorn

Prijs : 10,- (inclusief koffie-thee)

Docent:  Marianne Wilts  (docent Kunstgeschiedenis)

 

Auguste Rodin (1840-1917)

Rodin wordt wel de ‘Michelangelo van de 19de eeuw’ genoemd: de grootste en invloedrijkste beeldhouwer van de moderne tijd.

In de grootste Rodin tentoonstelling ooit in Nederland getoond, zijn naast beelden van bekende werken, zoals ‘De Denker’ en ‘de Kus’, ook minder bekende werken van marmer, gips en keramiek te zien.

Tijdens deze lezing maak je kennis met de door Rodin geïdealiseerde uitdrukkingsvormen van het menselijk lichaam. Ook nemen we een kijkje in zijn leef- en werkwijze. Zijn voorstudies, gipsmodellen en foto’s tonen het maakproces, wat bij Rodin soms jaren kon duren. Waarom duurde het zo lang en waarmee worstelde hij?

Rodin laat een beeld van zijn sokkel tot leven komen, als een ruimtelijke metafoor. Met zijn aanpak zorgde hij voor de aantasting van de traditionele, classicistische, academische opvattingen over de beeldhouwkunst.

Ontdek de passie in het leven van Rodin, en beleef nog meer plezier aan het bekijken van de tentoonstelling in het Groninger Museum 19 november 2016 t/m 30 april 2017.